Mica Levi: Το μεγάλο όνομα του φετινού Borderline Festival

 


Mε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή επιστρέφει και το Borderline Festival, το φεστιβάλ ηλεκτρονικής πειραματικής σκηνής της Στέγης, για να μας υπενθυμίσει ότι ο ήχος μπορεί να απευθυνθεί σε όλες μας τις αισθήσεις, στον νου αλλά και στο σώμα μας. Αν και το καθιερωμένο του ραντεβού ήταν τον Απρίλιο, στη δέκατη εκδοχή του θα γίνει τον Ιούνιο και για τρεις ημέρες, από τις 25 έως 27/6, σε δύο τοποθεσίες έξω από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και ψηφιακά. 

 

«Έναν χρόνο τώρα ακούμε μουσική από μικρά ηχειάκια και από ακουστικά. Το να νιώσουμε στο σώμα μας όλες τις ηχητικές συχνότητες εμένα προσωπικά μου φαντάζει σαν όαση» αναφέρει ο Μιχάλης Μοσχούτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Borderline.

 

«Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους προχωρήσαμε στον προγραμματισμό του φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους, με ένα σχετικά μαζεμένο πρόγραμμα, το οποίο όμως εξασφαλίζει τον φεστιβαλικό χαρακτήρα του Borderline. Έχουμε τρία ζωντανά σετ κάθε μέρα, με μικρή διάρκεια, χωρίς διαλείμματα, ενώ παράλληλα θα έχουμε τρία βίντεο που θα ανέβουν στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης. Είναι σημαντικό φέτος ότι είχαμε τη δυνατότητα να αναθέσουμε σε καλλιτέχνες τη δημιουργία νέων έργων και νομίζω ότι τα τρία νέα online έργα του φεστιβάλ δίνουν μια νέα δυναμική και έκταση στο Borderline. Εκτιμώ ότι η νέα αυτή hybrid πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και ότι θα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών δράσεων».


Επομένως, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στη Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου) θα παίξουν οι Kostadis και Julia Reidy, ενώ θα γίνει και η αναλογική προβολή (φιλμ 16mm) της ταινίας Honor and Obey του Αμερικανού σκηνοθέτη Warren Sonbert, παράλληλα με τους ηλεκτρικούς ήχους και την τρομπέτα της Θάλειας Ιωαννίδου aka Pinna Bounce. Στις 26 Ιουνίου, στο Θέατρο Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Είσοδος Σφαγείων) θα εμφανιστούν οι Wild Terrier Orchestra, δηλαδή ο Δημήτρης Παπαδάτος (Jay Glass Dubs) με τη Φωτεινή Κορρέ, ο Thomas Köner και τέλος η κολεκτίβα τ@ Mica Levi, CURL

 

Η αυλαία πέφτει στις 27 Ιουνίου στη Νέα Μασκώτ με τη Lea Bertucci και δύο αναθέσεις της Στέγης, το Testimonium - Athens του Jacob Kirkegaard και το ARIA των Coti K., Ερατώς Τζαβάρα και Andrea Bonetti. Τέλος, τρία online μουσικά βίντεο θα βγουν στον αέρα από τις 19 Ιουνίου στο Onassis Channel στο YouTube: της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου aka Bunny, που μας εισάγει στον sci-fi, queer φεμινιστικό κόσμο των Dentata Pearls, το «Infinity» της Νικολέτας Χατζοπούλου καθώς και το Testimonium - Athens του Kirkegaard, που, όπως προαναφέραμε, θα παρουσιαστεί και ζωντανά. 


Αδιαμφισβήτητα το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ δεν είναι άλλο από τ@ Mica Levi από τη Βρετανία, που γνωρίζει ήδη μεγάλη καταξίωση, έχοντας καθιερωθεί από σάουντρακ ταινιών όπως το Under the Skin του Jonathan Glazer και πιο πρόσφατα το Monos του Alejandro Landes. Το 2016 προτάθηκε για Όσκαρ για το σκορ που συνέθεσε για την ταινία Jackie με πρωταγωνίστρια την Νάταλι Πόρτμαν. 

 

Η καριέρα τ@ Levi, όμως, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, ως DJ, στο Λονδίνο, στην εφηβεία. Μουσική έγραφε και έπαιζε από τότε που ήταν τεσσάρων, ενώ ξεκίνησε να πηγαίνει σε μουσικό σχολείο στα εννέα. Εδώ να αναφέρουμε ότι ο πατέρας τ@ ήταν καθηγητής μουσικής στο Royal Holloway, στο πανεπιστήμιό του, και η μητέρα τ@ καθηγήτρια τσέλου. Έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. 


Το 2008, όταν σπούδαζε στο Guildhall, μία από τις πιο σημαντικές σχολές παραστατικών τεχνών στη Βρετανία, ανέλαβε να γράψει ένα κομμάτι για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Περίπου τότε σχημάτισε και τους Micachu and the Shapes, μαζί με τη Raisa Khan (πλήκτρα) και τον Marc Pell (ντραμς). Από τότε έχουν μετονομαστεί σε Good Sad Happy Bad και είναι ακόμα ενεργοί. Το τελευταίο τους άλμπουμ, «Shades», κυκλοφόρησε πέρσι.


Είχαν προκαλέσει τόση αίσθηση στο 2009 με την πειραματική προσέγγισή τους στην ποπ, που εν μια νυκτί υπέγραψαν στη Rough Trade και τη συμπαραγωγή στο πρώτο τους άλμπουμ, το «JeweIlery», ανέλαβε ο Matthew Herbert. Τότε θεωρούσαν τ@ Levi, που πρόσφατα είχε κάνει coming out ως non-binary, τεράστιο ανερχόμενο αστέρι, κάτι σαν σωτήρα της βρετανικής ανεξάρτητης σκηνής, και όχι άδικα.

 

Σπάνια εμφανίζεται ένας τόσο πολυτάλαντος μουσικός. Και αν κάτι το πιστοποιεί, είναι η επιρροή που ασκεί στην ανεξάρτητη σκηνή του Λονδίνου. Φαίνεται μέσα από τις σπουδαίες παραγωγές που κάνει σε νέους καλλιτέχνες, όπως η Tirzah, αλλά και από τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται σε διάφορα παράλληλα πρότζεκτ.

 

Η κολεκτίβα CURL που θα δούμε στο Borderline είναι αποτέλεσμα των φιλικών σχέσεων που έχει συνάψει αυτά τα χρόνια. Μπορεί να διατηρεί ένα αρκετά χαμηλό προφίλ και να αδιαφορεί πλήρως για τη δημοσιότητα, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, δείχνει εξωστρέφεια και φιλικότητα εκεί που χρειάζεται, στη μουσική. 

 

Ακόμα και σήμερα σπάνια απασχολεί τα μέσα αν δεν πρόκειται για δουλειά. Δεν δίνει συνεντεύξεις συχνά και όταν το κάνει, δεν λέει πολλά. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Στόχος πάντα ήταν να δημιουργήσει κάτι νέο μουσικά, να πειραματιστεί, αλλά ταυτόχρονα να βγάζει αμεσότητα στο ευρύ κοινό, και αυτό είναι κάτι που έχει καταφέρει από την αρχή μιας αξιοσημείωτης καριέρας. 

 

Borderline Festival 2021

No Borders, No Boundaries, Just Sound

25-27/6, 21:00 - 23:00

Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου) και Θέατρο Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Είσοδος Σφαγείων)

€10, Μειωμένο, Φίλος: €7, Ανεργίας, ΑμεΑ: €5 

Σχόλια