Οι αρνητικές σκέψεις στη ζωή μας και το κεφάλαιο «ανησυχία»

 


Οι αρνητικές σκέψεις είναι περισσότερες, ακριβώς επειδή είμαστε προγραμματισμένοι να ανησυχούμε. Το μυαλό μας προσέχει περισσότερο τις αρνητικές πληροφορίες παρά τις θετικές για να μας βοηθάει να αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους. Το μέρος αυτό του εγκεφάλου μας, το οποίο ενεργοποιείται κάθε φορά που νιώθουμε ανησυχία, ονομάζεται αμυγδαλή.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου οι ανταποδώσεις δεν είναι στιγμιαίες αλλά έρχονται στο μέλλον. Για παράδειγμα, ένας μαθητής διαβάζει για να μπορέσει στο μέλλον να αποδώσει, εάν κάποιος αποδίδει στη δουλειά του θα πάρει προαγωγή στο μέλλον, εάν αποταμιεύσει κανείς χρήματα, θα έχει όταν συνταξιοδοτηθεί.

Το σύγχρονο περιβάλλον έχει μελλοντική ανταπόδοση και όχι αυτόματη. Κάτι για το οποίο, το μυαλό μας δεν είναι προγραμματισμένο. Ωστόσο, αναγκαζόμαστε να σκεφτόμαστε πολύ για το μέλλον, σε σημείο που χάνουμε το παρόν.

Η μεγαλύτερη πηγή του άγχους μας, είναι η συνεχής αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο μαθητής σίγουρα θα προοδεύσει παρά το διάβασμά του, δεν υπάρχει υπόσχεση ότι οι επενδύσεις θα αποδώσουν στο μέλλον, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι μια γνωριμία θα οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη σχέση.

Ζώντας σε περιβάλλον μελλοντικής και καθυστερημένης ανταπόδοσης,  σημαίνει ότι συνοδευόμαστε από την αβεβαιότητα. Εάν σκεφτεί κανείς και την συνθήκη της πανδημίας την τελευταία χρονιά, η αβεβαιότητα είναι το συναίσθημα που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλούς.


Περισσότερα στο ipolizei.gr


Σχόλια