I WANT MY MTV! Oι μουσικες εποχες που ολοι νοσταλγουμε..

 Από την Miss Sandy 08/12/2020

‘’Ά, ρε…η γενιά του MTV’’. Ήταν κάπου στο 1995 όταν κάποιος με κοίταξε και μου είπε την ατάκα κουνώντας το κεφάλι σχεδόν επικριτικά, κι ας ήταν μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερός μου. Όλοι όσοι ήμασταν φανατικοί του MTV, του κορυφαίου για πολλά χρόνια μουσικού καναλιού παγκοσμίως στα 80s και 90s, αποτελούσαμε θέμα προς συζήτηση στις μεγαλύτερες ηλικίες ως προς το γιατί  το παρακολουθούσαμε σχεδόν νυχθημερόν - (έχω ξενυχτήσει πολύ λέμε!). Υπήρχαν, βέβαια, πολλοί καλοί λόγοι.

FUN FACT!

To MTV έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 1η Αυγούστου το 1981 στις 12:01 π.μ.

 

Oι έφηβοι των 90s τα έβλεπαν από άλλη οπτική γωνία..


Η μουσική και το clubbing ήταν στα καλύτερα τους (ή καλύτερα οργίαζαν), η τεχνολογία ανέβαινε σκαλοπάτια και η Ελλάδα εκσυγχρονιζόταν. Έτσι, ο έφηβος, ένιωθε ότι έπαιρνε μια καλή δόση του τί συμβαίνει και έξω από τη χώρα του με το MTV – δεδομένου ότι τότε το ίντερνετ δεν ήταν στα χέρια μας ανά πάσα ώρα. Ήταν το πιο καινοτόμο και cool κανάλι, με chartshows, έξυπνα σποτ, και το logo του σε δεκάδες παραλλαγές  - μου άρεσαν όλες, όλες , ΟΛΕΣ!
FUN FACT!

Το πασίγνωστο logo του MTV κόστισε περίπου 1000 δολλάρια.

 

SUPER EXCITED!

Το πιό εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι όλοι οι VJs ήταν και από διαφορετική χώρα. Κατά βάση Βρετανοί, αλλά πολλοί ήταν Ιρλανδοί, Ιταλοί , Αυστραλοί, από διάφορες χώρες, που σήμαινε αυτόματα ότι άκουγες  διαφορετικές προφορές αγγλικών, διαφορετικά στυλ, άλλες κουλτούρες –(ε, έκανες καλή εξάσκηση στα αγγλικά σου, βρε παιδί μου!). Και αυτό ήταν ό,τι πιό κοντινό μπορούσα να κάνω σε ταξίδι τότε. Και όλα αυτά με μουσική ταυτόχρονα. Κάθε μέρα στη διαπασών η τηλεόραση! (Οι  GRUDIG τελικά άντεχαν!!!).

FUN FACT!

H εκπομπή Amp ήταν αυτή που είχε αναλάβει τη διάδοση της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1996 εώς το 2001. Τότε ήταν που απολάμβανε κανείς Faithless, Astral Projection, Chemical Brothers, Brian Eno, Underworld και πολλούς πολλούς άλλους.

CENSORED!!

Ωστόσο, έχω απομυθοποιήσει τη φάση. Δε γίνεται να παραβλέψουμε το γεγονός ότι είχε απογορεύσει, λογοκρίνει και περικόψει videoclips και εκπομπές. Χρακτηριστικά ‘θύματα’ ήταν το ‘‘Erotica” της  Madonna – απαγορεύτηκε μεν αλλά μιά χαρά τους βόλεψε να παίξει σε επεισόδιο  Beavis and Butt-head, εκπομπή που επίσης είχε λογοκριθεί (how cool is that?!) -, και το ‘Smack my bitch up’ των Prodigy που είχε κατηγορηθεί για μισογυνισμό – αν και η μπάντα υποστήριξε ότι οι σκληροί (ομολογουμένως) στίχοι στόχευαν τον αγγλικό τύπο, τον οποίο ήθελαν να κριτικάρουν. Άλλα παραδείγματα είναι οι Nine Inch Nails, οι Public Enemy, oι Faithless, οι Queen, οι Megadeth, ακόμα και η Britney Spears και η Cher! Όσο για την εκπομπή Jackass, αφού ζουν ακόμα οι τύποι πάλι καλά..Σίγουρα η λογοκρισία δεν είναι το πιό επώδυνο που έχουν ζήσει!

FUN FACT!

O Maxi Jazz των Faithless αναγκάστηκε να αλλάξει τον εισαγωγικό στίχο του ‘Insomnia’ από  "I only smoke weed when I need to"  σε "Deep in the bosom of the gentle night" εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από το MTV προκειμένου να μεταδοθεί το clip.Ακόμα και έτσι, όμως, ποιός δεν ξέρει τον αρχικό στίχο;

 


 Έλατε, παιδιά, ας μη το βαραίνουμε. Ας θυμηθούμε κάτι...

Στην τελευταία εκπομπή του θρυλικού ‘MOST WANTED’, ο Ray Cokes μας είχε αποχαιρετήσει με μια από τις μεγαλύτερες και επιδραστικότερες μπάντες – κατά την ταπεινή μου γνώμη -   τους THE CURE. Ο Cokes δίνει ρεσιτάλ για μία ακόμη φορά, το στούντιο είναι από τα πλέον προχωρημένα για την εποχή – φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι υπήρξε έμπνευση για σημερινές εκπομπές -, και το ‘πάρτυ’  κλείνει με τον Cokes να χορεύει το ‘Friday,Im in love’ μαζί με τη μπάντα, που φυσικά τραγουδά live. Πού να ήξερα τότε που το παρακολουθούσα ότι θα το ξαναθυμηθώ 25 χρόνια μετά.. και εννοείται ότι ακόμα κάθε φορά που το ακούω I fall for them even more.(The Cure - Friday I'm in Love (Live on MTV Most Wanted)


0 Comentarios